Γενικά

Η Νάξος προσφέρει υπέροχες διαδρομές για να εξερευνήσετε σε ένα ποικιλόμορφο τοπίο, προσφέροντας εκπληκτική θέα που μαγεύει τους λάτρεις της φύσης. Ψηλά βουνά, κοιλάδες, οροπέδια, πηγές, ποτάμια, σπήλαια, τεράστιες παραλίες, αμμόλοφοι που φιλοξενούν δάση από κέδρους, όλα συνυπάρχουν αρμονικά πάνω στο μικρό αυτό κομμάτι γης.

Για όσους από εσάς ενδιαφέρονται για το παρελθόν και στην ιστορία, η ιστορική αξία των μνημείων της Νάξου είναι εντυπωσιακή. Οι πολιτισμοί της αρχαίας Ελλάδας, του Βυζαντίου, και της Ενετικής εποχής έχουν αποτυπώσει τη σφραγίδα τους σε μεγάλο βαθμό στην ταυτότητα του νησιού. Ίσως πουθενά αλλού στον κόσμο, δεν υπάρχουν τόσα πολλά και σημαντικά μνημεία από τόσες πολλές διαφορετικές περιόδους της ιστορίας, σε ένα τόσο μικρό κομμάτι γης.

Στη Νάξο υπάρχουν περίπου 30 μεγαλύτερα και μικρότερα χωριά, κυρίως στην ενδοχώρα, οι κάτοικοι των οποίων διατηρούν τον παλιό τρόπο ζωής, προσφέροντας τον ταξιδιώτη μοναδικές εικόνες. Θα θέλαμε να προτείνουμε κάποιες προορισμούς, αλλά θα ανακαλύψετε σίγουρα πολλά περισσότερα στη δική σας επίσκεψη στο νησί!

Παραλίες

Άγιος Προκόπιος (5 χιλιόμετρα νότια της Χώρας)
Ένα διάσημο και απόλυτα οργανωμένο τουριστικό θέρετρο, με όλα τα είδη των καταστημάτων ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παραθεριστών. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη ενώ απλώνονται χιλιόμετρα χρυσής παραλίας με άμμο που αγκαλιάζουν το απάνεμο κόλπο. Υπάρχουν εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Ένα σημαντικό σημείο της παραλίας είναι η αλυκή, «η κόκκινη λίμνη», με ερωδιούς συχνά να στέκονται στις όχθες του.

Απολαύστε την ομορφιά της παραλίας του Άγιου Προκόπιου κάνοντας κράτηση στη Βίλα Ανδρομέδα.

Πλάκα (7 χλμ νότια της Χώρας)
Μια αμμώδης παραλία μήκους πολλών χιλιομέτρων. Ένας χωματόδρομος χωρίζει την παραλία από τον κάμπο, που τελειώνει στο σημείο που αρχίζει η παραλία. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και μπαρ, τα οποία απλώνονται κατά μήκος της παραλίας. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80 η Πλάκα ήταν δημοφιλής εξαιτίας των «χίπις». Σήμερα είναι ένα ήσυχο και χαλαρωτικό σημείο, με εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.

Μικρή Βίγλα (18 χιλιόμετρα νότια της Χώρας)
Η παραλία αποτελείται από δύο όμορφες αμμουδιές, της Μικρής Βίγλας και της Παρθένου, οι οποίες χωρίζονται από τον βράχο της Μικρής Βίγλας. Λόγω των ιδανικών συνθηκών του νερού, εκείνη της Παρθένου, έχει γίνει ένας δημοφιλής τόπος συνάντησης για φίλους του windsurfing από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και λίγες ταβέρνες. Κοντά στο νησί της Παρθένου, στον βυθό της θάλασσας, υπάρχουν τα ερείπια ενός οικισμού βυθισμένη.

Απολαύστε την ομορφιά της παραλίας του Άγιου Προκόπιου κάνοντας κράτηση στη Βίλα Τουκάνα.

Μουτσούνα (39 χλμ από τη Χώρα)
Ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός, με όμορφες αμμουδιές, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία, στις ανατολικές ακτές της Νάξου. Ο δρόμος προς τη Μουτσούνα είναι απότομος και κατηφορικός με στροφές, που ξεκινά από τα περίχωρα της Απειράνθου.
Ο νέος παραλιακός δρόμος ξεκινά από τη Μουτσούνα, πηγαίνει στην νότια κατεύθυνση και οδηγεί στην υπέροχη παραλία της Ψιλής Άμμου και ακόμα νοτιότερα στον κόλπο του Πανόρμου.

Αλυκό (20 χιλιόμετρα νότια της Χώρας)
Μια μαγευτική αμμουδιά με μια εξωτική ατμόσφαιρα. Υπάρχουν αμμόλοφοι και πολλοί κέδροι που ευδοκιμούν στην καυτή άμμο και παρέχουν σκιά για τους λουόμενους. Η περιοχή είναι ιδανική για χαλάρωση μακριά από τα πλήθη ενώ υπάρχουν μερικές ταβέρνες.

Χωριά

Χαλκί (17 χλμ από τη Χώρα)
Βρίσκεται στο κέντρο της Νάξου, στον κάμπο της Τραγαίας, την πλουσιότερη και πιο εύφορη περιοχή του νησιού. Στην Χάλκη, τα αρχοντικά είναι απόδειξη της ευημερίας του χωριού σε προηγούμενους αιώνες. Μνημεία, που αξίζουν μια επίσκεψη, είναι: η εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρονη (9ος – 10ος αιώνας) και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη (11ος αιώνας), οι Ενετικοί Πύργοι Γρατσία και Μαρκοπολίτη και το παραδοσιακό αποστακτήριο κίτρου κοντά στην κεντρική πλατεία.

Απείρανθος (32 χλμ από τη Χώρα)
Είναι χτισμένο στην καρδιά της ορεινής περιοχής της Νάξου, στους πρόποδες του βουνού Φανάρι, ανάμεσα σε δύο κοιλάδες με αμπέλια και περιβόλια. Ονομάζεται «μαρμάρινο χωριό». Στενά μαρμάρινα πλακόστρωτα, συχνά καλύπτονται από καμάρες, βενετσιάνικους αμυντικούς πύργους, πέτρινα σπίτια με το ίδιο είδος αρχιτεκτονικής λεπτομέρειας και μικρές πλατείες. Τα τρία είδη μουσείων της Απειράνθου αξίζουν μια επίσκεψη (το αρχαιολογικό, γεωλογικό και τα λαογραφικά μουσεία).

Ποταμιά (9 χλμ από τη Χώρα)
Η Ποταμιά στην πραγματικότητα αποτελείται από τρία μικρά χωριά (Άνω, Μέση και Κάτω Ποταμιά) χτισμένα κατά μήκος μιας καταπράσινης κοιλάδας ανάμεσα σε οπωρώνες. Οι παλιοί ανεμόμυλοι προσθέτουν μια ιδιαίτερη γοητεία στην περιοχή, η οποία είναι ιδανική για πεζοπορία.

Αξιοθέατα

Κούρος (Φλεριό)
Στο Φλεριό, κοντά στο χωριό Μέλανες, υπάρχει ένα μισοτελειωμένο ανδρικό άγαλμα (Κούρος), το οποίο έχει αφεθεί βρίσκεται σε έναν ελαιώνα, στον τόπο όπου ο αρχαίος γλύπτης το άφησε. Χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. και είναι 6,4 μέτρα ύψος.

Κούρος (Απόλλωνα)
Κοντά στο χωριό Απόλλωνας, στην είσοδο ενός αρχαίου λατομείου, υπάρχει ένας μισοτελειωμένος Κούρος που βρίσκεται στο έδαφος, και δεν έχει μετακινηθεί ποτέ από το σημείο αυτό. Το άγαλμα έχει ύψος 10,45 μέτρα, χρονολογείται από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., και ήταν πιθανόν προς τιμήν του θεού Διονύσου.

Η εκκλησία της Παναγίας της Δροσιανής
Η εκκλησία της Παναγίας Δροσιανής, κοντά στο χωριό Μονή, είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία από την πρώιμη χριστιανική εποχή σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη, με θαυμάσιες τοιχογραφίες σε στρώματα. Ο πρότυπες τοιχογραφίες είναι του 7ου αιώνα.

Το οχυρωμένο μοναστήρι του Φωτοδότη Χριστού
Η οχυρωμένη Μονή του Φωτοδότη Χριστού βρίσκεται έξω από το χωριό Δανακός, σε μια υπέροχη θέση, στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Ζας και έχει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Χρονολογείται από τον 9ο αιώνα ενώ οι τοπικοί θρύλοι συνδέουν το μοναστήρι με τη Βυζαντινή Αυτοκράτειρα Ειρήνη.

Ο Ναός της Δήμητρας
Ο Ναός στην περιοχή Γύρουλας, κοντά στο χωριό Σαγκρί, ήταν το θρησκευτικό κέντρο μιας κατά κύριο λόγο αγροτικής περιοχής και ήταν αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα (θεά της γονιμότητας). Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία κτίρια στην Ελλάδα, που χρονολογείται από το 530 π.Χ. Ο ναός χτίστηκε εξ ολοκλήρου από λευκό μάρμαρο (συμπεριλαμβανομένης και της στέγης).
Σήμερα, η αποκατάσταση του ναού έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει ένα μουσείο.